Meer over Tai Chi en Qigong

Tai Chi Chuan is een eeuwenoude Chinese discipline voor gezondheid, ontspanning, meditatie, zelfverdediging en karaktertraining. Tai Chi benadrukt de ontwikkeling van ontspanning en kalmte in plaats van kracht. Om deze reden kan het door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of lichamelijke gesteldheid. De oefening wordt staand of lopend uitgevoerd, langzaam en vloeiend met ronde bewegingen.

De tijgermondTai Chi is een helende oefening. Het heeft de reputatie verlichting te geven aan vele lichamelijke klachten zoals stress, spijsverteringsproblemen, arthritis, hartklachten, huidproblemen, nierproblemen, astma en slapeloosheid. Het verbetert je bloedcirculatie en helpt om je zenuwstelsel te ontspannen en veerkrachtiger te maken. De uitstrekkende circulaire bewegingen maken je lichaam soepeler, de spieren veerkrachtiger en ontwikkelen een ontspannen lichaamshouding en een goede balans.

Als zelfverdediging maakt Tai Chi gebruik van meegevende bewegingen om een agressieve kracht in kalmte te neutraliseren, onder controle te brengen en terug te sturen naar de aanvaller om deze zo uit balans te brengen. Dit principe van meedrijven met (negatieve) omstandigheden – in plaats van weerstand bieden tegen datgene wat toch al gebeurt – om vervolgens op het juiste moment te handelen, ontwikkelt zich vanuit de lichamelijke beleving ook in je geest en gaat daarmee deel uitmaken van je dagelijks leven.

Tai Chi wordt lopend uitgevoerd, als een vloeiende serie van in elkaar overgaande houdingen, de zogenaamde vorm of set. De afzonderlijke houdingen hebben elk hun eigen naam en toepassing, terwijl het geheel de werking heeft van een lange concentratieboog. Tijdens het lopen van de vorm zul je merken dat je steeds meer gaat zinken, waarmee wordt bedoeld dat je centrum van aandacht van je hoofd in je lichaam zakt. Je raakt geaard, aanwezig in je lichaam, ontspannen. Naarmate je vaker en langer Tai Chi beoefent, zal dit effect sterker en duurzamer worden.

Qigong

Qigong betekent ‘vaardig omgaan met de levensenergie (chi)’. Het is de verzamelnaam voor honderden oefeningen die bedoeld zijn om de lichaamsenergie te leren beheersen, om lichaam en geest geïntegreerd te helen en in conditie te houden.

Geïnteresseerd? Ga naar het cursusaanbod.