Tai Chi handenduwen

Handenduwen, vaak ook push hands of pushing hands genoemd, is een Tai Chi-techniek voor twee personen. Je staat tegenover elkaar en duwt beurtelings naar voren waarbij de ander naar achteren gaat om de duw te absorberen. Door deze krachtige techniek leer je om te ontspannen en mee te geven terwijl er een kracht (een duw, een stoot) op je wordt losgelaten. Je leert tevens om zelf gecontroleerd een kracht op een ander los te laten zonder daarbij uit balans te raken.

Waar dient handenduwen voor?

Met handenduwen train je je reflexen, je gevoeligheid en je lichaamsstructuur – je leert een stevige gezonken houding in te nemen.

PressBasistechniek: pressZonder meer werkt handenduwen als een helende oefening voor je gehele systeem van lichaam, geest en ziel vanwege de confrontatie met je ingesleten reactiepatronen op de buitenwereld. Als er steeds opnieuw een kracht op je wordt uitgeoefend, leer je jezelf kennen als iemand die geneigd is om ofwel te verharden en weerstand te bieden, ofwel zich over te geven en slap te worden. Omdat je bij het handenduwen in een veilige oefensituatie zit, kun je deze reacties onderzoeken en via lichamelijke training leren ombuigen. Mensen die geneigd zijn te verharden, zullen merken dat ze zachter en toegankelijker worden. Mensen die geneigd zijn om zich uit te leveren, zullen merken dat ze beter voor zichzelf leren opkomen.

Roll backBasistechniek: roll backMeer specifiek leer je, door de ervaring die je via je lichaam opdoet met het opvangen van externe krachten, om op het mentale vlak in balans te blijven bij onaangename – vaak onverwachte – gebeurtenissen. Doordat we weerstand bieden of ons slachtoffer voelen, blijven we vaak onnodig lang hangen in emoties als wrok, boosheid, verdriet of rouw. Door regelmatig te trainen met handenduwen leer je om kalm te blijven onder moeilijke omstandigheden. Je leert om in eerste instantie contact te maken met de kracht die op je wordt uitgeoefend en om die kracht toe te laten (dus emoties als verdriet en boosheid voelen in plaats van ze weg te willen hebben) en om op het juiste moment zelf in actie te komen (bijvoorbeeld als je boos wordt: je woede voelen, loslaten en vervolgens vanuit kalmte een afgewogen reactie geven).

Lesaanbod in handenduwen

Vanwege het persoonlijke karakter en de impact die het oefenen met handenduwen kan hebben, geef ik hierin uitsluitend les in één-op-één situaties. Neem contact met mij op als je hier interesse in hebt om een proefles af te spreken en om te zien of we een geschikte tijd kunnen vinden voor de lessen. Als je nog geen ervaring hebt met Tai Chi leer ik je één van de basisvormen, zodat je, eerst tijdens de training met mij en later zelfstandig, kunt werken aan je lichaamsstructuur en een aantal noodzakelijke basishoudingen. Je vindt hier de lesvoorwaarden.

Voor geïnteresseerden in groepslessen, bekijk het cursusaanbod.