Beginnerscursus Tai Chi, winter 2015.

Ontspanning, balans en persoonlijke groei!

Op 5 februari 2015 start weer een beginnerscursus, elke donderdag 17.00 – 18.30 in het Haags Yoga Centrum in Bezuidenhout. Inschrijven is vanaf nu mogelijk.

Ga voor meer informatie naar de Tai Chi-pagina’s van deze website.

Staan als een boom

Staan als een boom.
Boom op Kreta, Griekenland
Tai Chi en Qigong stand: staan als een boomHet is een term die je vaak tegenkomt als het gaat over Tai Chi-training. Wat wordt er nou eigenlijk mee bedoeld?

Het duidt op een houding waarin je een evenwichtige en ontspannen positie inneemt. De Chi (energie) kan daardoor vanuit de aarde omhoogstromen en weer terug, zoals een boom gevoed wordt en afvalstoffen afvoert door zijn wortels. Vooral in onze tijd waarin veel energie via ons hoofd loopt (denken, controle, computers) zijn we het contact met de aarde voor een wezenlijk deel verloren. Elke dag even ‘staan als een boom’ zal je helpen om te ontspannen en weer vanuit de aarde gevoed te raken.

De oefening gaat als volgt: sta op twee benen, voeten parallel op schouderbreedte. Licht in je knieën gezonken, bekken ontspannen, schouders los, hoofd rechtop. Je armen zijn licht gebogen vóór je (alsof je een kussen voor je buik omhelst). Op deze manier kun je voor langere tijd een ontspannen houding aannemen.

In het begin kort doen, later uitbreiden tot 10 of 15 minuten – zolang het comfortabel voelt. Niet je best doen, ontspanning staat voorop!

Leren meegeven

Leren meegeven!
Rietpluimen op Kythira, Griekenland
Eén van de aspecten die je leert met Tai Chi is het vermogen om geen weerstand te bieden tegen bepaalde gebeurtenissen in je leven. Dat kan betrekking hebben op invloeden van buitenaf, zoals iemand die tegen je aanduwt of ruziezoekt, maar ook op krachten van binnenuit, zoals gevoelens van frustratie of woede, of het ervaren van pijn of ongemak. Vaak zijn we aan het bieden van weerstand heel veel energie kwijt, zelfs veel meer dan aan het realiseren van een oplossing.

Ga maar na wat je herkent:

“Ik wil dit niet.”
“Waarom ik?”
“Als dat maar goed gaat.”
“Het moet nu maar eens over zijn.”
“Ik zal haar nooit vergeven.”
“Waarom zegt hij dat nou weer tegen mij?”

Enzovoorts, enzovoorts, soms wel de hele dag door.

Vaak werkt het veel effectiever om eerst te ontspannen in een situatie, zodat de kracht die op je afkomt zijn grip op je wordt ontnomen. Vanuit deze ontspanning kun je vervolgens veel effectiever en doelgerichter handelen.

Kijk maar naar de storm van deze week: waar een grote boom de kans loopt om door een harde windvlaag te worden omgeblazen, buigt het riet langs de kant van het water mee met de storm om ongestoord weer terug te veren als de wind in kracht afneemt.

Door Tai Chi te beoefenen ontwikkel je deze buigzaamheid: het vermogen om op de juiste manier mee te geven en op het juiste moment te handelen.

Tai Chi in stad of natuur?

Tai Chi en Qigong in de natuurJe kunt de locatie zo gek niet bedenken, of je kunt er wel een Tai Chi-setje uitvoeren.

In de natuur is het heel prettig omdat je in direct contact staat met de energie van de aarde, maar ja… in de Randstad is dat vaak wel lastig te realiseren.

Dus ontwikkel een dikke huid, en doe een kort loopje op het perron, bij de koffie-automaat, in je woonkamer tussen je TV-kijkende kinderen of in de rij voor de kassa bij de Jumbo. Voordeel is dat je al gauw in de volgende cyclus belandt:

meer training -> minder ego -> minder schaamte -> meer training

Zo zit dat.

Wat betekent de term Tai Chi?

Tai Chi Chuan karakters
Wat betekent de term Tai Chi eigenlijk?

In het spraakgebruik hebben we het altijd over Tai Chi, maar eigenlijk luidt de correcte Chinese term Tai Chi Chuan. De betekenis hiervan is letterlijk ‘ultieme beste vuist’.

Hierachter schuilt het principe dat de beste vuist(stoot) ontstaat door vanuit volledige ontspanning tot een maximale explosie van energie te komen. Het samenwerken van deze tegengestelde principes, Yin en Yang, als één geheel is wat je beoefent in Tai Chi. Vandaar de inhoudelijke betekenis van de term Tai Chi Chuan:

‘Ongewapende krijgskunst, gebaseerd op tegengestelde krachten’

Hoewel in deze benaming de oorspronkelijke toepassing als vechtsport nog doorklinkt, kent Tai Chi natuurlijk veel meer toepassingen in de sfeer van ontspanning, gezondheid, meditatie en zelfkennis.

Nog wat weetjes over de term ‘Tai Chi’:
– In Nederland mag je gewoon ‘tai-tsjie-tsjoean’ zeggen, maar een Chinees begrijpt je beter als je het uitspreekt als ‘thai dzjie tsjhwèn’.
– Chi is in het Chinees een ander woord (andere uitspraak) dan de levensenergie Chi (Qi).
– Soms wordt Tai Chi Chuan ook geschreven als Taijiquan, maar hetzelfde wordt bedoeld.
– Tai is niet hetzelfde als Thai en heeft niets met Thailand te maken!

Tai Chi-school op Facebook

Daar is ‘ie dan eindelijk: de facebookpagina van Tai Chi School Matthijs Winnubst.

Klik hier.

Filmpje: opening Zomerexpo

De organisatie van de Zomerexpo 2014 heeft een filmpje van de opening online gezet, met dank aan filmpjesmaker Remko Dekker. Hieronder zie je het ook: