Tai Chi-school Matthijs Winnubst

Update Covid-19:
Alle Tai Chi-lessen worden Coronaproof gegeven: je vindt me dagelijks op een prachtig veldje in het Haagse Bos, zodat we op afstand kunnen oefenen. Zomer en winter. Hooguit bij stevige regen en/of wind wijken we uit naar Zoom voor een online les.

Tai Chi in de bergenHet veld waarop we oefenen

Please contact me personally for more information about lessons in English.

Tai Chi leren?

  • Welkom voor een proefles als je privé- of groepsles bij me wilt volgen. Lees meer over het lesaanbod. Neem voor de mogelijkheden voor privéles persoonlijk contact met me op.
  • Als bedrijf of instelling kunt u me inhuren voor uw workshop of cursus.
  • Lees wat mijn leerlingen hebben geschreven over mijn Tai Chi-lessen.
  • Nieuws en achtergronden in mijn Tai Chi-blog.

Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een van oorsprong Chinese discipline die ooit werd toegepast als krijgskunst om jezelf te kunnen verdedigen in reële gevechtssituaties, maar die inmiddels is geëvolueerd tot een techniek voor ontspanning, meditatie en persoonlijke groei. Velen zijn bekend met Tai Chi als ‘die langzame en sierlijke manier van bewegen die door Chinese bejaarden wordt uitgevoerd in een park’. Dit laatste klopt inderdaad, maar het beschrijft slechts een beperkt deel van de werkelijkheid. Het is een techniek die inmiddels ook door miljoenen in het Westen wordt beoefend.
Tai Chi in de bergenTai Chi in de buitenlucht
Een voorloper van Tai Chi is Qigong. Dit is een verzamelnaam voor honderden oefeningen die eeuwen geleden in China zijn ontwikkeld om de lichaamsenergie te beheersen en om lichaam en geest geïntegreerd te helen en in conditie te houden.

Tai Chi en Qigong vullen elkaar uitstekend aan. Door de langzame manier van bewegen train je het diepste van je wezen om kalm te blijven onder stresssituaties, om efficiënt te handelen, om geduld te betrachten waar dat nodig is. Dit uit zich zowel fysiek – je leert je lichaam beter kennen, beheersen en verdedigen, als psychisch – je balans wordt steviger en je raakt meer en meer geaard.

Tai Chi en Qigong in mijn eigen leven

Sinds ik in 1996 zelf Tai Chi ben gaan beoefenen, heb ik er veel voordeel van gehad. Tai Chi is altijd bij me geweest – onmisbaar in moeilijke tijden – als middel om tot rust te komen. De regelmatige training heeft me geholpen om mijn lichaam te ontwikkelen. Mijn groei in balans, aarden en bewustzijn door het beoefenen van Tai Chi is een belangrijk onderdeel geworden van mijn persoonlijke ontwikkeling.

Tai Chi-instructeur Matthijs

Om mijn enthousiasme voor Tai Chi en mijn ontwikkelde inzichten te delen, geef ik sinds 2006 zelf les in de Yang stijl. In eerste instantie hobbymatig om mijn vaardigheden als docent op dit vlak te ontwikkelen, daarna 8 jaar als instructeur op het Haags Yogacentrum in het Bezuidenhout. Inmiddels geef ik cursussen aan beginners- en gevorderdengroepen. Naast de lessen die ik aan groepen geef, bied ik aan om middels privéles verschillende Tai Chi-vormen te leren en in een één-op-één situatie te leren handenduwen (pushing hands). In privéles bied ik persoonlijke begeleiding en de doorvertaling van Tai Chi naar je persoonlijke situatie.

Sla de tijger om de orenSla de tijger om de orenVan de vele aspecten die Tai Chi biedt, leg ik in mijn lessen de nadruk op het ontspannen en gefocust bezig zijn met je lichaam, het genieten van het zinken (aarden) en tot jezelf komen. Vanuit de oefeningen die we doen en de Tai Chi-vormen die we lopen trek ik parallellen naar het dagelijks leven: door op fysiek niveau te ontspannen zul je ook in je werk of in je privé-leven leren om minder weerstand te bieden aan de dingen die je meemaakt en om kalmer en efficiënter te handelen.

Op de gelinkte pagina’s bied ik meer achtergrondinformatie over Tai Chi en Qigong. Je vindt op deze website ook aanbevelingen die cursisten en privéleerlingen over me hebben geschreven.

Als je interesse hebt in Tai Chi les, kun je me benaderen via de gegevens op mijn contactpagina.