Leren meegeven

Leren meegeven!
Rietpluimen op Kythira, Griekenland
Eén van de aspecten die je leert met Tai Chi is het vermogen om geen weerstand te bieden tegen bepaalde gebeurtenissen in je leven. Dat kan betrekking hebben op invloeden van buitenaf, zoals iemand die tegen je aanduwt of ruziezoekt, maar ook op krachten van binnenuit, zoals gevoelens van frustratie of woede, of het ervaren van pijn of ongemak. Vaak zijn we aan het bieden van weerstand heel veel energie kwijt, zelfs veel meer dan aan het realiseren van een oplossing.

Ga maar na wat je herkent:

“Ik wil dit niet.”
“Waarom ik?”
“Als dat maar goed gaat.”
“Het moet nu maar eens over zijn.”
“Ik zal haar nooit vergeven.”
“Waarom zegt hij dat nou weer tegen mij?”

Enzovoorts, enzovoorts, soms wel de hele dag door.

Vaak werkt het veel effectiever om eerst te ontspannen in een situatie, zodat de kracht die op je afkomt zijn grip op je wordt ontnomen. Vanuit deze ontspanning kun je vervolgens veel effectiever en doelgerichter handelen.

Kijk maar naar de storm van deze week: waar een grote boom de kans loopt om door een harde windvlaag te worden omgeblazen, buigt het riet langs de kant van het water mee met de storm om ongestoord weer terug te veren als de wind in kracht afneemt.

Door Tai Chi te beoefenen ontwikkel je deze buigzaamheid: het vermogen om op de juiste manier mee te geven en op het juiste moment te handelen.

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht