Staan als een boom

Staan als een boom.
Boom op Kreta, Griekenland
Tai Chi en Qigong stand: staan als een boomHet is een term die je vaak tegenkomt als het gaat over Tai Chi-training. Wat wordt er nou eigenlijk mee bedoeld?

Het duidt op een houding waarin je een evenwichtige en ontspannen positie inneemt. De Chi (energie) kan daardoor vanuit de aarde omhoogstromen en weer terug, zoals een boom gevoed wordt en afvalstoffen afvoert door zijn wortels. Vooral in onze tijd waarin veel energie via ons hoofd loopt (denken, controle, computers) zijn we het contact met de aarde voor een wezenlijk deel verloren. Elke dag even ‘staan als een boom’ zal je helpen om te ontspannen en weer vanuit de aarde gevoed te raken.

De oefening gaat als volgt: sta op twee benen, voeten parallel op schouderbreedte. Licht in je knieën gezonken, bekken ontspannen, schouders los, hoofd rechtop. Je armen zijn licht gebogen vóór je (alsof je een kussen voor je buik omhelst). Op deze manier kun je voor langere tijd een ontspannen houding aannemen.

In het begin kort doen, later uitbreiden tot 10 of 15 minuten – zolang het comfortabel voelt. Niet je best doen, ontspanning staat voorop!

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht