En er was licht

dag 46

Tevreden over de laatste opzet op de schetsdoeken, ben ik verdergegaan op het grote doek:

Het nieuwe licht lijkt wel puur wit! Maar is het niet – het is een zachte hazelnoottint. Het effect ontstaat door de contrastwerking met de donkere tinten die er al stonden. Toch ligt het gevaar op de loer dat door de grotere vlakken, veel groter dan op het schetsdoek, de contrasten uit de hand gaan lopen. Daar ga ik vandaag eerst onderzoek naar doen, voordat ik verval in mijn oude fout om heel zorgvuldig aan iets te werken (bijvoorbeeld alle daken in de nieuwe tinten op te zetten) om er daarna achter te komen dat het niet werkt.
Het schilderij van de Stad en de Zee na dag 46klik voor vergroting

Ik ben wel heel blij met de keuze die ik vorige maand heb gemaakt om eerst op de schetsdoeken aan de kleurstelling te werken. Uit mezelf zou ik nooit zo bruut met een nieuwe kleur/toon aan de slag zijn gegaan. Om op het grote doek tot dit punt te komen zou ik nog wel 18 keer verbeterslagen hebben moeten maken – steeds een beetje lichter. En dan maar p…ielen.

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht