Gezinsuitbreiding

dag 44 en 45

Eerst maar de administratie: vol goede moed had ik twee weken geleden uitgesproken dat ik ernaar streefde om vandaag, 30 april, klaar te zijn met dit project. Om vervolgens twee weken griep te krijgen. (Wellicht wil het universum me iets duidelijk maken?) Mijn planning heb ik dan ook maar 2 weken opgeschoven.

Schetsen, proberen, testen

Ik was nog niet klaar met het zoekproces naar de definitieve kleur, toon en contrast voor het grote doek. Dus ben ik vrijdag (dag 44) en gisteren (dag 45) doorgegaan met het opzetten van mijn schetsen. Inmiddels 4 stuks – een gezellig gezin:
Het schilderij van de Stad en de Zee, dag 45klik voor vergroting

Ik wilde eerst de kale winterse tinten een keer apart uitwerken, om te onderzoeken hoe de werking is van roodbruin met alle blauwgrijze tinten:
Schets3 dag44Schets 3, dag44
Schets4 dag45Schets 4, dag45Wat ik er mooi aan vind, is de rust. De hemel is winters koud. De toon van de daken ten opzicht van schaduwen, balkons en verte bevalt me ook goed. Daarmee wil ik verder. Het geheel is te beperkt van kleur (oudroze) om zo over te nemen. Daarvoor ‘vertelt’ het te weinig.

Gewapend met het inzicht van schets 1, 2 en 3 heb ik geprobeerd eenheid te creëren op nummer 4 (hiernaast). Die eenheid is er wel, maar ik vind het toch nog net iets te groen en blauw. Net niet grijs genoeg voor de winter.

Daarom heb ik die bruine schets (hierboven) nog eens erbijgepakt om daarop met de winterse uitstraling verder te gaan:
Schets3 dag45Schets 3, dag45
Hoera, nu ben ik tevreden. Ik wil de balkons nog iets laten zakken in toon en de onderkant van de hemel mag nog iets lichter. Dan denk ik de sfeer te hebben gevonden die ik wil neerzetten.

En nu door

Kan ik dan vanaf morgen alle kleuren 1 op 1 overbrengen op het grote doek, als een soort invuloefening en dan klaar?
kleuren-op-nummerDruk af en kleur je eigen schilderij!
Was het maar zo eenvoudig: om te beginnen gaan vlakken sterker werken als ze groter worden, dus de verhoudingen zullen wat subtieler mogen gaan liggen. En bovendien heeft het grote doek veel meer detail, dat nog aandacht behoeft. Waar je op een kleine schets kunt volstaan met een lik verf voor de suggestie van een boom, ziet dat er vergroot uit als een dikke klodder. Dus de boom zal in het groot moeten worden opgebouwd uit meerdere kleine likjes verf. Die ook weer met elkaar samenhangen evenals met het grotere geheel.

Werk aan de winkel!

2 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

  1. Erna

    Leuk! Ben benieuwd naar het eindresultaat. En je mag best een keer langskomen met je administratie hoor. Help ik je even!

  2. matthijs

    Dank voor het aanbod, ik kan wel wat hulp gebruiken.
    Planning is niet mijn sterkste kant.

    Sprak de man van de optimistische inschattingen.

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht