Wat komt eerst, wat komt later?

Dag 16

Vandaag stond in het teken van puzzelen. Vind ik leuk.

Daardoor wel een enigszins technisch en misschien onduidelijk verhaal in deze blogpost. Maar ik kan even niet anders – ik zit middenin het puzzelproces en daar wil ik blijven ook.

Aanvankelijk was ik van plan om vandaag de onderschildering van de bomen te schilderen. Maar ik heb het plan gewijzigd: bij nader inzien leek het me logischer om eerst te werken aan de definitieve uitvoering van de gebouwen. Omdat de bomen voor/boven (takken) de gebouwen komen te staan/hangen. Anders moet ik straks tussen de takken door de lichtval op de achtergrond gaan aanbrengen. Zou niet handig zijn.

Nu het schilderij voor het overige wel in de onderschildering staat, kan ik aan de toplagen beginnen: kleurstelling, detaillering, lichtval, contrasten, dieptewerking, enzovoorts.

Op het schetsdoek ben ik gaan zoeken naar de juiste kleur en toon voor, om te beginnen, de platte daken en de bakstenen muren. Omdat die het meest bepalend zijn in het verloop van het beeld van dichtbij naar de verte. Daarna op het grote doek ook wat testen gedaan.

 • Kleur: een tint van grijs. Verscheidene varianten geprobeerd. De daken die ik nu heb geschilder, droogden nogal bruingrijs op. Beviel me niet. Daarna een stukje blauwgrijs geprobeerd. Veel beter, straks een mooi contrast met de sienna-tonen van de bakstenen.
 • Toon: te fel (wit) ziet er niet uit, dan wordt het een kunstmatig oplichtend schilderij. Te flets ziet er ook niet uit, dan gebeurt er niets. Dus een middentoon benodigd, waarmee je het schilderij ‘gelooft’.

De werkvolgorde waarvan ik nu hoop dat die gaat werken: eerst vooraan de juiste kleur en toon aanbrengen, naar achteren toe het contrast verminderen en de kleuren verzachten.

Morgen verder!

Op het plaatje hieronder het resultaat van de testen op het grote doek.

Grijstinten proberenklik voor vergroting

Tenslotte heb ik vandaag gewerkt aan het bepalen van de richting van de schaduwen van de torenflats. Daarover morgen meer.

2 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

 1. Frank

  Tsjonge Matthijs, wat mooi om jou als handwerksman in je werk- en denkproces te mogen volgen. Het is niet zomaar een beetje kwasten, zoveel is duidelijk! Erg leuk om deelgenoot te worden van dilemma’s en overpeinzingen en ondertussen het werk te zien groeien! Ik volg je op de voet.

  En wat een ontzettend gave site ook nog!

 2. matthijs

  Ha Frank! Dankjewel voor je comment. Goed om te lezen dat het je boeit.

  Ter relativering de woorden van Karel Appel: “Ach, zo rommelen we maar een beetje aan.” ;-)

  De website is van de hand van Remco – hij werkt onder andere als webdesigner.

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht