Weekendoverweging: hoe schilder ik een boom?

Gisteren had ik de onderschildering van de bomen willen maken. Maar omdat ik er nog niet helemaal over uit was (ben) hoe ik de bomen wil weergeven, ben ik eerst op het schetsdoek gaan werken:

Op het schetsdoek zoeken naar de manier waarop ik de bomen wil weergevenklik voor vergroting

Wat mogelijkheden hebben zich aangediend:

  • Bomen in de verte – dat klopt al voor me: 1. dekkend schilderen met donkerblauw (pruisisch) 2. blauwgrijze toetsen aanbrengen 3. blauwgrijs glaceren (= transparant laagje erover).
  • Bomen in het middengebied (tussen de gebouwen die verder weg staan) – heb ik ook gevonden: 1. dekkend schilderen met een donkere bruinzwarte toon 2. spaarzaam transparante bruinroze toetsen aanbrengen 3. blauwgrijs glaceren.
  • Bomen vooraan – daarvoor heb ik de aanpak nog niet gevonden. Het punt is, dat ik winterse bomen wil schilderen. Op de voorgrond zijn dat takken waar je tussendoor kunt kijken. Maar in de stijl van het schilderij, past het niet om heel precies takken weer te geven – in ieder geval niet zoals ik dat zou doen. En globaal werken helpt weer niet bij het tussendoorkijken en het creĆ«ren van een gevoel van nabijheid.

Edward Hopper kale boomOp het web heb ik nog wat schilderijen gegoogled van andere schilders. Eerst Edward Hopper natuurlijk ;-) Die was er blijkbaar ook nog niet uit, want in zijn hele oeuvre heb ik maar 1 zielige kale boom kunnen vinden, zie afbeelding hiernaast. In ieder geval niet wat ik zoek. De rest is allemaal zomer en herfst wat de klok slaat bij hem.

Dan maar zoekterm tree painting winter geprobeerd.

Tja… Hmm… Ach…

Nou vooruit, hier een geinig blogje over het construeren van een kale boom in een winterlandschap. Nog niet helemaal wat ik zoek.

Morgen verder puzzelen dus.

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht