Op(tical) Art

Dag 10

Vandaag ben ik halverwege de termijn die ik mezelf had gesteld om dit schilderij te maken. Ben ik dan ook halverwege het werk? Lijkt me niet… Hmm, dat wordt aanpakken.

Op Art

Onderschildering van de dakenDe daken zijn toegevoegd, klik voor vergroting

De platte daken zijn nu geschilderd in hun grondtoon. Je ziet al iets van het perspectief van de afbeelding ontstaan. Omdat ik gekozen heb om de 2 verdwijnpunten binnen de grenzen van het doek op te nemen, ontstaat er een flinke vertekening. Zo lijken de gebouwen naar de diepte toe ‘weg te draaien’, terwijl je met een meetlat ernaast zult zien dat alle lijnen kaarsrecht lopen. Zulk oogbedrog heeft in de kunst van de jaren ’60 een bloeiperiode gehad onder de naam Optical Art, oftewel Op Art (als woordspeling op Pop Art).

Hieronder nog een leuk voorbeeld van een optisch effect, dat ik vandaag op facebook voorbij zag komen.
poes

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht