Coloriet en onderschildering

Dag 9

Vandaag verder gewerkt aan de kleurstelling. En ik ben begonnen met een eerste aanzet voor de onderschildering.

Het schetsdoek met een overheersend bruin/sienna colorietSchetsdoek, klik voor vergroting Op het schetsdoek gezocht naar de combinaties van onderschildering en bovenlagen die ik voor ogen heb. Voor de onderheersende kleurstelling op een doek wordt de term coloriet gebruikt.

Hoewel het mijn wens is om een overheersend blauwgrijs coloriet te creëren, hebben de bruintonen vooralsnog de overhand genomen. Morgen dus weer verder puzzelen, maar niet nalaten om mee te gaan met de mooie dingen die tijdens het proces als vanzelf ontstaan. (Ja, ik weet het, ik kies toch zelf de verf uit die ik erop smeer…? Maar eenmaal bezig, laat mijn rechterhersenhelft me andere dingen doen dan mijn linkerhelft in gedachten had. Gelukkig maar voor de creativiteit.)

De torenflats en het plein in onderschilderingStart onderschildering, klik voor vergrotingOp het grote doek ben ik begonnen aan de onderschildering. Dit is de laag, waarin het schilderij al zijn eindvorm begint te vertonen. Compositie, licht en donker, coloriet wil ik daarin in hoofdlijnen aanbrengen. De definitieve toonzetting ga ik later bepalen met de toplaag (of toplagen), wanneer ik ook detaillering en hoge lichten aanbreng.

Omdat ze beeldbepalend zijn, ben ik begonnen met werken aan de torenflats – die beginnen al aardig uit de verf te komen. De juiste toon kan ik pas in de toplaag aanbrengen in samenhang met de rest van het schilderij, het gaat immers om het vinden van een juiste balans tussen beeldbepalende en ondersteunende elementen.

Het plein waarop de flats staan heb ik ook in onderschildering aangebracht, daaroverheen komen later nog lichtere tonen.

2 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

  1. Frederik

    Ben pas begonnen zelf wat op het doekt te zetten ,super gaaf te zien hoe jij het opbouwd
    Groetjes frederik

  2. matthijs

    Dat is leuk om te horen. Fijn hè om te schilderen? Heb je een voorkeur voor onderwerpen, stijl?

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht