Met uitzicht vanaf het balkon

Dag 11

Vanochtend verder geschilderd. De stad is uitgebreid met de wijken in de verte, althans met de onderschildering van de daken. De daken bepalen nu waar de rest (lees: muren en straten) van de stad gaat komen.

Hoe hoog sta je?

Vandaag heb ik ook de balkons in onderschildering aangebracht. Omdat deze op de voorgrond liggen, geven ze aan waar je je als toeschouwer blijkbaar bevindt, namelijk op het balkon van een flat met betonnen balkonmuren.

De hoogte waarop de torenflats de horizon snijden, is per definitie gelijk aan de hoogte waarop je zelf staat. Voor dit schilderij heb ik dus gekozen voor een uitgesproken perspectief, niet alleen door de extreme ligging van de verdwijnpunten (zie dag 10), maar ook doordat je als kijker op zo’n 20 verdiepingen hoogte staat. Vanwege het hoge standpunt heb je onbelemmerd zicht richting duinen en zee.

Onderschildering van de stadsuitbreidingDe stad is uitgebreid en de balkons zijn toegevoegd, klik voor vergroting

Nog meer ongewoon perspectief

Afgelopen zaterdag was ik in het Gemeentemuseum (Den Haag), waar momenteel een mooie expositie over Gustave Caillebotte wordt getoond.

Over wie? Gustave Caillebotte. Relatief onbekende impressionistische schilder, naast kunstenaar ook geldschieter van Monet en de hele impressionistische vriendenclub. Denk maar 1860-1890.

Deze Caillebotte staat erom bekend dat hij vernieuwende perspectieven koos, vreemde invalshoeken, en daarmee zijn schilderijen spannend maakte. Als liefhebber van zulke perspectieven en grote contrasten heb ik mijn hart opgehaald aan zijn schilderijen. Hieronder als voorbeeld één van zijn schilderijen.

Gustave Caillebotte

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht