Kleur en toon

Dag 8

Had niet zoveel tijd vanochtend, dus alleen wat gepuzzeld op het schetsdoek voor de kleuropzet.

Op zich weet ik al welke sfeer ik wil treffen: winter, stilte, zonlicht op zachtgrijze en oranjerode tinten. De kleuren zelf zullen dus niet spectaculair worden. Wat veel aandacht vraagt, en wat de kracht van de afbeelding zal gaan bepalen, is de juiste toon van alle vlakken – dus de intensiteit en grijswaarde van de kleuren.

Een goed voorbeeld van het effect van verschillende tonen zie je in onderstaand schilderij van Edward Hopper, van wiens stijl ik veel leer. Het werk is opgebouwd uit veel toongradaties van maar een paar kleuren: geelgroen, oker, sienna, bruin, blauwgrijs. Supermooi vind ik.

Edward Hopper Hills South TruroEdward Hopper: Hills, South Truro

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht