Waar staan de bomen? Geometrische abstractie

dag 81 t/m 84

Uiteindelijk denk ik een vorm te hebben gevonden voor de bomen: geen lijnen, wel vlakjes, zoals de rest van het schilderij is opgebouwd. Geen transparantie, maar dekkende verf, om dezelfde reden. Grijs van kleur, terughoudend, ver weg van zomerse uitbundigheid. En tenslotte spaarzaam toegepast. Misschien worden het daarmee wel ‘volle’ bomen, maar ze passen toch in het kale vroege-voorjaar-karakter van het schilderij. Hieronder een detailvoorbeeld:
Dag 84 detail, grijze bomenklik voor vergroting

Zorgvuldig neerzetten

Vervolgens komt het aan op de juiste positie van de bomen. Ze dragen elk bij aan de compositie van het geheel. Die wil ik niet verstoren, maar juist versterken. Lijnen van voren naar achteren door laten lopen, of van links naar rechts. Vlakken niet of juist wel doorbreken. En spannend ten opzichte van elkaar plaatsen.

Het zorgvuldig plaatsen van elementen is iets wat in de stijlen van de geometrische abstractie (o.a. Constructivisme, Bauhaus, De Stijl) tot kunst is verheven. Malevich, El Lissitzky, Kandinsky, Van Doesburg en Mondriaan zijn sprekende voorbeelden. Ter illustratie hieronder een schilderij van hun collega en tijdgenoot Vordemberge Gildewart. Elk element heeft een nauwkeurig bepaalde positie, elke verhouding doet ertoe:
Vordemberge Gildewart, onbekende titelklik voor vergroting
Op dezelfde zorgvuldige wijze ben ik de bomen aan het planten op het schilderij. Ze vormen lijnen en vlakken die met elkaar en de omgeving samenhangen, ruimtes bepalen, vrijheid en beslotenheid tot stand brengen. Hier alvast een voorproefje, het is nog niet klaar:
Dag 84 Positie van de bomen ten opzichte van elkaarklik voor vergroting

1 Reactie Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

  1. Ingrid

    Wat ben jij een overwegingen aan het maken.Veel denkwerk, onderzoek.Doe je ook nog wel eens losse krabbels of tekeningen om wat te ontspannen.Maar toch heb ik wel bewondering voor je, groetjes, Ingrid

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht