Blij in hoofdlijnen

dag 50

Gisteren gewerkt aan de rechterkant van het doek. Nu is het schilderij in hoofdlijnen goed, in ieder geval zoals ik het hebben wil. Voor de eerste keer dat ik dat kan zeggen! Had ik niet half maart (dag 26) al gezegd dat het schilderij in de eindfase was beland? Nogal voorbarig, achteraf gezien. Op zich stond de hele compositie al goed op het doek in een strakke onderschildering, dus het had vlot klaar kunnen zijn, maar ik had niet ingeschat dat ik zo veel aandacht zou gaan besteden aan een andere kleurstelling en het daarbij horende proces van zoeken, proberen, niet weten en uiteindelijk uitvinden.

Vanaf nu zal ik gaan werken aan het verfijnen van de kleurbalans. De hemel mag in ieder geval nog wel wat aanpassing, lijkt me nu. Zo ook de donkere zijde van de torenflats evenals de balkons op de voorgrond. Verder ga ik details aanbrengen, meer bomen schilderen, en vooral ook randen straktrekken van de kleurvlakken die ik nu voor het beeld globaal had opgezet. Kijk bijvoorbeeld naar de torenflats, die hebben nu rafelranden. Het kan een keus zijn om het zo te laten – het is op zich helemaal niet verkeerd – maar dat is niet de stijl die ik bij dit schilderij wil toepassen.

Het beeld heeft iets strip-achtigs gekregen. Denk aan De Klare Lijn, bekend van Kuifje. (Nog) niet storend voor mij. Ben benieuwd of dat gaat veranderen nu ik ga detailleren en nuanceren.
Het schilderij van de Stad en de Zee na dag 50klik voor vergroting

De tijd vliegt

En de planning? Twee weken na Koninginnedag klaar? Nee, natuurlijk niet. Maar wel weer op streek (letterlijk).

Nog steeds staat mijn belofte om te schrijven over het plannen van een creatief proces, en de reden waarom ik een planning was aangegaan voor dit schilderij. Komt nog – het is nauw verbonden met verwachtingen, werkdruk, ontspanning, opdrachten, zelfbeeld, loslaten, controle. Items waaraan ik regelmatig tijd en aandacht besteed, maar die later nog eens woorden mogen krijgen.

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht