Lekker bruin mengen

Dag 19

Gesterkt door de gastblog van mijn opdrachtgever, die zich gisteren (dag 18) heeft geopenbaard, ben ik vandaag vol goede moed aan de slag gegaan. Dus de hoogste tijd voor wat serieuze schildertechnische overwegingen.
palet bruinTwee tinten roodbruin, voor het zonlicht op de bakstenen muren.

Goed opgeschoten

Vorm van de schaduwenNa het voorwerk dat ik gisteren had gedaan, kon ik vandaag in één keer het zonlicht aanbrengen op de gebouwen. Het ging om twee zaken die ik had uitgezocht:

  • De juiste kleur van het licht op de muren (door leken afgedaan als ‘bruine verf mengen’) – vooraan sterk van toon, naar achteren toe vervagend. De hoog-oranje tint die er gisteren nog stond, heb ik afgezwakt.
  • De vorm van de schaduwen op de gebouwen. Op de afbeelding hiernaast zie je in detail hoe dat uitpakt.

Hieronder de tussenstand toen ik er vandaag mee ophield. Je kunt zien dat de kleuren iets genuanceerder zijn. Wat een verschil met dag 18! Voor mij is het de moeite van het puzzelen en uitzoeken waard geweest.

Het licht op de gebouwen eindelijk in balansklik voor vergroting

De gebouwen zijn nu eindelijk in balans, de sfeer is zoals ik in gedachten had, tot mijn grote tevredenheid. Ik ga nu door naar de volgende stap: het schilderen van de velden, de duinen, de zee, de lucht.

Morgen de laatste dag?

Begin februari startte ik dit project met de wens om het in 4 weken af te hebben. Dan zou ik nu nog één werkdag (okay, plus een weekend) hebben om het schilderij af te ronden. Gaat niet lukken… Maar mijn opdrachtgever is coulant gebleken, dus ik kan – in ieder geval tot en met dit weekend – nog rustig slapen.

Morgen meer over de planning, en wat het stellen van een doel me heeft gebracht.
schilderskistMorgen verder!

Laat als eerste je reactie achter RSS Feed van de reacties op dit artikel

verplicht

verplicht