Kleurenschets

Dag 5
Vandaag de penselen opgepakt om de kleurstelling van het nieuwe doek te kunnen bepalen. Maar eerst mijn potten en tubes acrylverf uit de kast getrokken en afgestoft – het weinige schilderwerk dát ik had verricht in de afgelopen jaren was met olieverf geweest.

Om een definitief palet voor het nieuwe schilderij te kunnen bepalen, heb ik van alle kleuren wat verf genomen, gemengd en combinaties op een schetsdoek gezet.
KleurenschetsKlik voor vergroting

Vooral het blauw van de lucht vind ik met acryl lastig te treffen omdat het resultaat al gauw te kunstmatig overkomt. Dus alles maar weer eens uitgeprobeerd, met wit verzacht, en met andere tinten bijgemengd. Van de blauwen zijn er ook altijd zovéel: cyaan, koningsblauw, pruisisch blauw, phtaloblauw, cerulean blauw, ultramarijn, briljantblauw, turkooisblauw, kobaltblauw, marineblauw, blauw op straat, enzovoorts.

Ook weer wennen aan de snelle droogtijd van acryl. Verf opzetten, eventueel gauw nog wat aanpassen en hups het staat er alweer voor de eeuwigheid. En dan dat andere fijne aspect van acryl: de verf droogt donkerder op dan de natte verf. Vooral een bestaande kleur bijschilderen is lastig, omdat je altijd op de gok een iets lichtere toon moet aanmaken. Daar kun je overigens wel handigheid in krijgen heeft de ervaring me geleerd.

Waarom dan toch met acryl gewerkt? Juist vanwege de snelle verwerkingstijd. Elke 15 minuten kan ik een aanpassing doen op wat ik net heb geschilderd, terwijl ik bij olieverf twee dagen moet wachten voordat de volgende laag erop kan – tenzij je nat in nat werkt natuurlijk. Op die manier hoop ik de vaart erin te houden.

Nu weekend, ik zal de kleuren van mijn schets eens op me in laten werken.

2 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

  1. Brech

    Wat mooi om te zien dat je bezig bent met wat je zo leuk vind, ik denk regelmatig aan je. veel liefs

  2. matthijs

    Dankjewel lieve Brech. Het is superfijn om weer te schilderen.

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht