Primer, latex of gesso?

Dag 3
Geduldig stond het nieuwe doek te wachten toen ik vandaag mijn atelier binnenkwam. Hoewel ik geprepareerd linnen had gekocht, kon het oppervlak nog wel een extra laagje grondverf gebruiken. En wat gebruik je dan?

Even een stuk theorie voor de liefhebber: schilder nooit op huis- tuin- en keukenlatex, die gedraagt zich niet flexibel bij vocht- en temperatuurwisselingen. Je kunt speciale grondverven kopen, namelijk kunstharsdispersies oftewel primers. Vaak worden deze ook op de markt gebracht als gesso, omdat schilders vanuit het verleden gewend zijn geweest om met gesso te werken. Het verwarrende is, dat échte gesso weinig of niet meer op de markt komt Рdat is namelijk een recept uit een ver verleden waarin krijt of kalk in lijm of andere troep werd opgelost, maar wat uiteindelijk tot uitdroging van de verflagen leidt met het bekende craquelé tot gevolg. Einde theorie.

Afijn, heb dus een mooie laag kunstharsdispersie aangebracht.

werkplekAlles klaar voor gebruik op mijn favoriete werkplek

3 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

 1. Dick

  Toevallig kwam ik op het idee en ben op zoek gegaan op internet.
  Zodoende kom ik op jouw website.
  Ga ik lekker uit proberen

  Groeten,
  Dick

 2. matthijs

  Als je maar vaak en veel blogt, kom je vanzelf bovenaan bij Google!

 3. Dick

  Het staat op faceboek; ik ben benieuwd wat mensen zeggen en denken.

  Groeten,
  Dick

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht