Kunstgeschiedenis

Hieronder 2 cursussen die ik heb gegeven op Anders Bekeken. De cursus Hedendaagse Schilderkunst heb ik met Jaline ‘t Hart ontwikkeld en gegeven, de cursus Abstract Schilderen hebben Jaline en ik weliswaar gedoceerd, maar overgenomen van mijn toenmalige collega Alik Assatrian.

Hedendaagse Schilderkunst

De cursus Hedendaagse Schilderkunst bestond uit 10 workshopmiddagen. Elke middag kregen de deelnemers van ons een handout uitgereikt waarin de kunstgeschiedenis en theorie van die middag waren uitgewerkt. Deze handouts zijn hieronder als geheel of per onderwerp te downloaden. Ik heb de teksten grotendeels zelf geschreven, maar het kan zijn dat her en der stukken tekst rechtstreeks uit een naslagwerk zijn overgenomen. Deze downloads mogen dan ook alleen voor persoonlijk gebruik worden gehanteerd en niet voor commerciƫle doeleinden.

Download hier het gehele document: Schilderkunst 1945-2000.pdf

Download hier de handouts per onderwerp:

Vanwege rechtenkwesties heb ik geen afbeeldingen in bovenstaande teksten opgenomen, maar die kun je gelukkig zelf nog altijd googlen.

Abstract schilderen

In de cursus Abstract Schilderen hebben we aan de hand van de belangrijke abstracte stromingen uit de kunstgeschiedenis gewerkt. Terugkerend element was de tegenstelling tussen formele geometrische abstractie en de vrije, expressieve abstractie. Andere thema’s die we hebben behandeld waren het bewuste gebruik van kleuren, het bepalen van een coloriet (=kleurstelling van een schilderij), compositie, en het abstraheren van de werkelijkheid.

Twee cursisten hebben na afloop van de cursus een boekje gemaakt:

Workshop Abstract Schilderen.pdf (Let op: 2,6 MB, dus het kan even duren.)