Dagelijks water geven

Some rights reserved | 2014 | acryl op linnen | 200 x 170 cm | te koop | € 12.500

Het stadslandschap dat aan je voeten ligt verbeeldt het inzicht dat alles in je leven er al is, als je maar je ideeën loslaat over hoe de wereld en jijzelf zouden moeten zijn. Het hoeft alleen nog maar ontdekt, bewoond en beleefd te worden. Je ziet woonruimte voor geborgenheid, kantoortorens voor werk, weilanden voor voeding, duinen voor bescherming. De natuur symboliseert dat we ‘biologie’ zijn. En er is een zee tot aan de horizon, voor oneindigheid en ruimte om zover te gaan als je kunt en wilt.
Maar het landschap is leeg, zonder mensen, auto’s, koeien, boten. Want jij, de kijker op het balkon, bent vrij om het naar eigen wens zelf in te vullen, te verkennen, te bewonen of - zo je wilt - weg te varen naar de horizon.
Het inzicht zelf is niet het belangrijkste, het gaat om het beleven ervan, elke dag opnieuw. Zoals een monnik dag in dag uit liefdevol dezelfde taken verricht om in contact te komen met een ruimere, onderliggende werkelijkheid. Vandaar de titel 'Dagelijks water geven': zoals je zorgt voor de vergeet-me-nietjes in de bakken op je balkon, in het vertrouwen dat ze gaan groeien en bloeien, zo heb je ook te zorgen voor jezelf en je directe omgeving, in overgave en in het vertrouwen dat je daarmee de ruimte gaat ervaren die het voorliggende landschap biedt.

Lees meer over dit schilderij in mijn schilderblog of bekijk mijn posts over dit werk direct en in chronologische volgorde.

Je kunt tot op detailniveau kijken in de hoge-resolutie versie van het schilderij.

2 Reacties Reageer ookRSS feed van de reacties op kunstwerken in de galerie

 1. Ingrid Schippers 13 April 2014 om 09:58

  Ik heb vandaag op het kleine beeldschermpje van mijn computer je grote schllderij zitten bekijken en kan niet wachten het in het echt te zien.

  Het is niet alleen 'groots' in de zin dat het heel knap is Matthijs is dat je in het gemeentemuseum terecht bent gekomen met dit schilderij- inzet, ambitie, geloof in eigen werk, da's allemaal nodig;
  maar het is ook 'groots' in de zin dat het gewoon echt een heel bijzonder schilderij is met perspectief en oog voor detail.
  Ik kom graag kijken in Mei, alle goeds en veel succes, Ingrid

 2. Matthijs 13 April 2014 om 13:20

  Dank Ingrid.
  Nog 6 weken en dan is het zover: op naar het Gemeentemuseum!
  Matthijs

Laat je reactie op dit kunstwerk achter

verplicht

verplicht

verplicht

Geef je mening

Geef hieronder je mening over dit kunstwerk. Je kunt 1x stemmen per werk.

Waardering tot nu toe: 1.7 sterren
(Totaal aantal stemmen: 6)