Wat voor titel geef je een schilderij?

Dag 23

Zojuist vroeg ik me af wat de titel van het schilderij (in wording) eigenlijk is. Daar had ik eerlijk gezegd nog niet bij stil gestaan. Mijn werktitel was vooralsnog schilderij 200×170. Niet echt dat je nou zegt inspirerend of richtinggevend of zo.

Herman - expressionistisch‘Herman – expressionistisch’Bij het bepalen van een titel hangt het er voor mij altijd vanaf waarvoor ik ‘m wil gebruiken. Soms is het gewoon een handige naam, zodat iedereen weet dat we het over hetzelfde hebben. Bijvoorbeeld een schilderij van model Herman in expressionistische stijl, dat noemde ik ‘Herman – expressionistisch’. Dat het model Herman heet, voegt eigenlijk niets toe, maar het is voor iedereen lekker duidelijk.

Soms ook wil ik extra informatie over het schilderij kwijt, zoals de locatie waar het geschilderd is (‘Seealpsee’), de betekenis die ik wil meegeven aan de toeschouwer (‘Een veilige plek’) of wat ik zo nodig over mijn eigen leven kwijt wil (‘1995 – 1997 Rotterdam’).
Seealpsee‘Seealpsee’

Ooit heb ik een schilderij op het vioolconcert van Alban Berg geïnspireerd en het daarnaar vernoemd. Beetje hoogdravend, maar ach, waarom niet?
Alban Berg - vioolconcert‘Alban Berg – vioolconcert’

Bij abstracte werken kan een goed gekozen titel sterk werken, omdat het helpt bij het kijken. Het geeft je een ingang: “zie ik in het schilderij wat de titel aangeeft?” (‘Het Begin’.)

Zonder titel

Ik hou niet zo van het zonder titel wat je vaak ziet. Hoewel ik de kunstenaars die daarvoor kiezen best denk te kunnen begrijpen – ik ga ervan uit dat ze zoveel mogelijk aan de interpretatie van de toeschouwer zelf willen overlaten. Maar ik denk dan: “je laat toch een kunstwerk zien dat van jou is, dan héb je toch al iets voor de toeschouwer bepaald? Waarom zou je dan wel de titel weglaten, en niet om maar wat te noemen een deel van het kunstwerk zelf?” Maar goed, da’s vooral een persoonlijk gevoelsdingetje lijkt me.

Terug naar vandaag

En de titel van het schilderij waar ik nu aan werk?
Voorlopig ga ik voor Schilderij van de Stad en de Zee.

Vanochtend de straten van de stad geschilderd, in zon en schaduw:
Schilderij van de stad en de zee na dag 23klik voor vergroting

2 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

 1. Alex Mooyman

  Hoi Mathijs,

  Leuk om jouw idee over de titel van je schilderijen te lezen.
  Ik heb er zelf ook een artikel over geschreven dat jou vast zal boeien.
  http://schilderenmetolieverf.nl/de-titel-van-je-schilderij/

  Ik vind je schilderij van het bergmeer echt prachtig.

  Vriendelijke groet,

  Alex Mooyman

 2. matthijs

  Hallo Alex,
  Dankjewel voor je reactie.
  Met aandacht heb ik je artikel gelezen over het geven van een titel. En inderdaad, vindbaarheid door Google had ik nog niet in mijn overwegingen meegenomen, maar dat zal ik voortaan zeker doen – een niet te verwaarlozen factor!
  Leuk om te zien dat je verbinding legt met je leerlingen door hen hun werken via je eigen site te laten tonen.
  Succes! Matthijs

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht