De ontdekking van de hemel

Dag 21

Eerst maar even aandacht voor alle dames die teleurgesteld waren na het lezen van de blogpost Vijftig tinten grijs afgelopen vrijdag, toen ze tegen het einde ontdekten dat ze niet aan hun trekken zouden komen. Om het goed te maken: klik hier maar op. Of koop gewoon het boek.

Over tot de orde van de dag:

De kleur van de hemel

Omdat mijn eigen vijftig tinten grijs me afgelopen vrijdag ook niet hadden bevredigd, heb ik vandaag verder gezocht op het schetsdoek naar de juiste tinten. Aan de rechterkant zie je hoe ik het globaal wil gaan opbouwen: boven de horizon een blauwgrijze tint, de tussenlaag vertoont een zachtroze schijnsel, en bovenaan de bekende blauwe lucht zoals een lucht blauw kan zijn op een late wintermiddag. (Doet me denken aan de slotregel van het gedicht Rood van Anton van Duinkerken, maar dat terzijde. Waarvan overigens in het gedicht via deze link de tekst niet klopt, het moet eindigen met ‘… zakjesblauw blauw.’ Ook dit terzijde. Weet iemand ergens de goede tekst online te vinden?)

Afijn, het schetsdoek:

Het schetsdoek met varianten blauwgrijs voor de hemelklik voor vergroting

Verkondiging vanaf een kistje

schilderen op een kistjeToen de kleuren op het schetsdoek me uiteindelijk bevielen, heb ik van elke tint een flinke hoeveelheid aangemaakt, zodat ik tijdens het werken op het grote doek niet tussentijds hoefde te gaan mengen. Want nu volgde een lastig stuk: het vloeiend in elkaar over laten lopen van verschillende tinten. Dat is in acryl haast niet in één keer te doen, omdat de verf zo snel opdroogt.

Hoe ik het zou aanpakken met olieverf, is als volgt: de 3 banen volledig aanbrengen, en daarna de nog natte verf over de grenzen in elkaar werken. Omdat olieverf langzaam droogt, is daar alle tijd voor. Met acryl niet: als ik bij het opzetten van een baan aan het einde ben aangekomen, is het begin alweer droog.

de hemel schilderenHoe doe je dat dan wel met acryl? Eerst de banen opzetten, iets over elkaars begrenzingen heen – heb ik vandaag gedaan. Daarna in lagen werken: een aantal keren in steeds meer transparante toon de kleuren opnieuw aanbrengen. Nu kun je wel over de grenzen heenwerken, vanwege de transparantie.

De zee ook nog geschilderd. Nu begint er al iets van een geheel te ontstaan.

Zoals de trouwe lezers inmiddels gewend zijn, eindig ik – tevreden – met de tussenstand na vandaag:
Mijn schilderij na dag 21klik voor vergroting

2 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

  1. Bianca

    Vraag me af Thijs wie er gekker word van je eerste linkje jij ;-) of ik……. by the way wat zit je haar leuk…….. streepje!!

  2. matthijs

    Heb in ieder geval een bescheiden link aangelegd – het kon veel erger met die 50 tinten waarvan het damesgilde zo smult.

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht