Anders Bekeken en Andere Kunst

Nadat ik van 2003 tot en met 2007 als deelnemer heb mogen schilderen op Atelier Anders Bekeken, ben ik er in 2008 zelf in dienst getreden, om er tot en met 2012 met veel plezier te blijven werken. In eerste instantie heb ik als begeleider op het atelier gewerkt, daarna ben ik in onze lijstenmakerij en ons kantoor getrokken om de kunstuitleen onder mijn hoede te nemen. Daar voerde ik het beheer over een groeiende collectie Outsider Art – waarvoor ik liever de term Andere Kunst gebruik. In 2012 tenslotte heb ik ook de galerie van Anders Bekeken onder m’n hoede gehad.

Anders Bekeken

Anders Bekeken is een onderdeel van de REAKTgroep. Deze stichting biedt mensen met psychiatrische of psychosociale problemen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, om dagstructuur en sociale contacten op te doen, om te leren en om te oefenen meer deel te nemen aan de maatschappij. Bovendien levert de REAKTgroep een bijdrage aan een positieve beeldvorming over de doelgroep.

Een blik in het atelier van Anders BekekenEen blik in het atelier van Anders BekekenAnders Bekeken is inmiddels gevestigd in Gouda, Den Haag, Rotterdam, Purmerend en Castricum. De vestiging in Den Haag bestaat uit een schildersatelier, een galerie annex cadeauwinkel en een kunstuitleen. Daar worden zo’n honderd deelnemers begeleid die regelmatig schilderen op het atelier. Daarnaast zijn er ook deelnemers die liever thuis of op andere vestigingen werken, en cliënten die zich met andere kunstvormen uitdrukken zoals installaties, fotografie of keramiek.

De meesten van deze kunstenaars stellen hun werk ter beschikking voor verkoop in de galerie en voor uitleen aan bedrijven en particulieren. Ze hebben inmiddels zo’n 2000 werken in collectie bijeengebracht voor de kunstuitleen. Wij – medewerkers, deelnemers en vrijwilligers – hebben er destijds hard aan gewerkt om deze collectie op internet te kunnen presenteren. Deze digitale catalogus is te vinden op de website van Anders Bekeken.

Outsider Art of Andere Kunst?

De gangbare term voor kunst van mensen die, vaak op zichzelf, buiten het reguliere kunstcircuit werken is Outsider Art. Dit betreft bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten, kinderen, gevangenen of psychiatrische patiënten. Deze term is eigenlijk niet meer van deze tijd, omdat er steeds minder sprake is van zogenaamde outsiders. Integendeel, ze werken bij REAKT juist gepassioneerd en met succes aan rehabilitatie van mensen die, vaak omdat ze veel traumatische ervaringen hebben meegemaakt, in meerdere of mindere mate met de psychiatrie in aanraking zijn geweest.

Adolf Wölfli, 'Het Kanderdal in het Berner Oberland', 1926, potlood op papier, 45x60 cm, American Folk Art MuseumAdolf Wölfli, detailToch zijn er in sommige gevallen verschillen te zien met de reguliere kunst van de academies, galeries en kunsthandel. Veel cliënten hebben vanuit een traumatische geschiedenis, hun beperkingen of een ziektebeeld een ongangbare kijk op zichzelf en de wereld, wat zich vertaalt in kunst die oorspronkelijk is, weinig of niet beïnvloed door heersende kunstopvattingen. Daarom spreek ik liever over Andere Kunst, om rechtstreeks te benoemen waar we het over hebben (namelijk kunstwerken) en om een buitengewoon diverse groep kunstenaars niet in het gedateerde hokje ‘outsiders’ te plaatsen.

Ze staan niet alleen!

Er zijn talrijke voorbeelden van de belangstelling voor – en het belang van – Andere Kunst. Kunstenaars uit de kunstgeschiedenis die zelf Andere Kunst maakten of daar nauw bij betrokken waren zijn bijvoorbeeld Paul Klee, Jean DuBuffet, Karel Appel, Adolf Wölfli en Hundertwasser.

In Nederland is Museum Het Dolhuys in Haarlem actief op het gebied van psychiatrie en Andere Kunst. In Gent (B) staat het Museum Guislain, waar naast een vaste expositie over de psychiatrie een collectie Andere Kunst is ondergebracht.

Van 2008 tot 2012 liep er onder de naam Kunst Inclusief een onderzoek naar de mogelijkheden om mensen met een beperking hun artistieke activiteiten buiten de kaders van dagbesteding en zorgateliers te laten uitvoeren. Aan dit onderzoek werkte Anders Bekeken ook mee.

Zo zijn er – meer dan terecht – veel initiatieven die de waarde en het belang van Andere Kunst onder de aandacht brengen, op weg naar breed gedragen erkenning en waardering.

Contact Anders Bekeken

T. (070) 362 3914

E. denhaag@anders-bekeken.nl

Je vindt Anders Bekeken in de Wagenstraat, hartje Centrum Den Haag (in de Chinese buurt).

Anders Bekeken
Wagenstraat 123
2512 AT Den Haag

Plattegrond, routebeschrijving en kijkje in de Wagenstraat

Grotere kaart weergeven

Aan de linkerkant zie je de etalage, de winkel en het kantoor (op de hoek) van Anders Bekeken in de Wagenstraat:

Grotere kaart weergeven