Boosblog 2: Eigen bijdrage in de GGZ

Eigen bijdrage in de GGZ?

Sinds 21 juni 2010 is er vanuit de overheid een eigen bijdrage ingevoerd voor dagbesteding en begeleide arbeid voor mensen met een psychische problematiek. Hiermee heb ik rechtstreeks te maken in mijn werk, en ik merk nu al de schadelijke gevolgen van dit besluit.

Het lijkt een ondoordachte maatregel te zijn die niet sociaal is en financieel gezien nog weleens in zijn tegendeel zou kunnen uitwerken. Bedoeling is om een drempel op te werpen voor onze deelnemers om naar dagbesteding te komen in de vorm van arbeid of een activiteit. Dat lukt dus al aardig, de eerste deelnemers zijn zich aan het uitschrijven. Anderen kiezen er voor om wel te blijven komen, maar moeten daarvoor in een buidel tasten die vaak al leeg of meer dan leeg is, waarvoor ze nog meer moeten korten op andere noodzakelijke levensvoorzieningen.

Toename van leed, hogere kosten

Deze doelgroep is in veel gevallen niet in staat om een eigen bijdrage te betalen – om financiĆ«le, praktische of emotionele redenen. Er zullen mensen zijn die zich nog meer dan nu al het geval is terugtrekken in hun eigen beperkte levenssfeer. Met uiteindelijk een toename van leed en, voor de mensen die liever alleen maar naar het ‘financiĆ«le plaatje’ kijken, een groter risico op terugval in de psychiatrie, waarvan de kosten vervolgens vele vele malen hoger zijn dan van relatief eenvoudige dagbesteding!

Protest!

Mijn oproep aan de politiek is: herzie het besluit en stop de eigen bijdrage voor dagbesteding en arbeid! Het is een verworvenheid dat wij in Nederland mensen die met – vaak ingrijpende, levenslange – psychische problematiek te maken hebben, een menswaardiger leven kunnen bieden met een aantal simpele vormen van dagbesteding en de bijkomende sociale contacten. Dit menselijke recht moeten we hen kunnen blijven bieden – zonder drempels!

Als je wilt kun je me steunen in mijn protest door onderstaande petitie te tekenen:

stop de eigen bijdrage voor dagbesteding en arbeid

Waarvoor dank.
Matthijs Winnubst

2 Reacties Reageer ook RSS Feed van de reacties op dit artikel

  1. a.c.m.winnubst-segeren

    Helemaal mee eens

  2. E. van der Werff

    Helemaal mee eens. Ik ben zelf afhankelijk van dergelijke zorg maar kan door het inkomen van mijn man en het feit dat ik dus heel veel moet betalen voor zorg, niet meer deelnemen aan de dagbesteding. Het wordt gewoon te duur. Belachelijk regeling. Die ze acuut moeten stoppen. Ik weet zeker dat ik zonder die achtervang heel goed kan terugvallen. En dat is geen prettig idee. Het idee dat anderen dat ook overkomt, is ook zeer onaangenaam. Helemaal eens met het feit dat deze eigen bijdrage uiteindelijk tot meer trammelant leidt dan de bedoeling zal zijn geweest.

Laat je reactie achter

verplicht

verplicht